Агенција за супервизија на капитално
финансирано пензиско осигурување

Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

 

 

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Регулаторни институции на финансискиот систем

 1. Народна банка на Република Северна Македонија 
 2. Министерство за финансии на Република Северна Македонија
 3. Агенција за супервизија на осигурувањето
 4. Агенција за супервизија на капитално финансираното пензиско осигурување
 5. Комисија за хартии од вредност

 

Здруженија на приватни финансиски субјекти од одделни пазарни сегменти и други финансиски институции

 1. Македонска банкарска асоцијација
 2. Асоцијација на финансиските друштва
 3. Групација на осигурување
 4. Асоцијација на осигурително брокерски друштва
 5. Сојуз на микрофинансиски организации
 6. Македонска берза
 7. Централен депозитар на хартии од вредност
 8. Групација на небанкарски финансиски друштва

 

Здруженија од граѓанскиот сектор и други соработници

 1. Организација на потрошувачи на Македонија
 2. Глобал шејперс Скопје хаб Скопје
 3. СИГМА СТАТ Скопје
 4. Здружение на банкарски клиенти АНУИТЕТ
 5. Шпаркасе фондација за меѓународна соработка
 6. Џуниор ачивмент Македонија
 7. Ромалитико ‒ Скопје
 8. Интерактивна мрежа за образование и ресурси ‒ Битола
 9. ЦЕФЕ Македонија

Ажурирано на28.1.2022 година

Доколку одредени јавни, приватни (профитни) и непрофитни институции или граѓански здруженија обезбедуваат или имаат иницијативи или активности за обезбедување финансиска едукација, потребно е да се пријават на е-адресата edukacija@nbrm.mk за бидат вклучени во РЕГИСТАРОТ НА СУБЈЕКТИ СО АКТИВНОСТИ ВО ДОМЕНОТ НА ФИНАНСИСКАТА ЕДУКАЦИЈА.

Образец 1 – за пријавување на иницијатива за финансиска едукација

Образец 2 – за оценување на спроведена иницијатива за финансиска едукација

Skip to content