Агенција за супервизија на капитално
финансирано пензиско осигурување
Uncategorized @mk

Започнува Глобалната недела на парите 2021 година

Координациското тело на финансиските регулатори за финансиска едукација и финансиска инклузија, во соработка со асоцијациите и институциите од приватниот сектор и непрофитните институции активни во доменот на финансиската едукација, деветта година по ред ја одбележуваат Глобалната недела на парите, којашто оваа година е во периодот 22 ‒ 28 март. Темата на Глобалната недела на парите […]

Седница на Советот на експерти (17.03.2021)

Советот на експерти одржа седница на 17.03.2021 година.

Потпишување на Меморандум за соработка со Институтот за истражување и анализа на политики – Ромалитико

Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС со поддршка на пензиските друштва започнува активна соработка со граѓанскиот сектор во сферата на финансиската едукација, особено во делот на подигање на свесноста кај населението за перспективите на капитално финансираното пензиско осигурување. По тој повод на денешен ден 12.03.2021 година во просториите на Агенцијата се […]

Финансискиот систем успешно им одговори на минатогодишните предизвици од корона-кризата, регулаторите постојано ги следат состојбите

Одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност Финансискиот систем успешно им одговори на минатогодишните предизвици од корона-кризата. Високите регулаторни барања во периодот пред појавата на корона-вирусот и минатогодишните регулаторни мерки придонесоа за натамошното одржување на неговата стабилност, како и за негова подготвеност за натамошни предизвици. Имајќи предвид дека здравствената криза сѐ уште трае, регулаторите и […]

Известување за спроведување испит за агенти на пензиските друштва во мартовска сесија

Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС ја известува јавноста дека: првиот дел (теоретски дел) за полагање испит за агенти на пензиски друштва ќе се одржи во следните термини: 9.3.2021 (вторник) година со почеток од 8:30 – 10:30 часот (кандидати пријавени од ТРИГЛАВ ПЕНЗИСКО ДРУШТВО АД Скопје); 9.3.2021 (вторник) година со почеток […]

Седница на Советот на експерти (18.02.2021)

Советот на експерти одржа електронска седница на 18.02.2021 година.

Соопштение за јавноста

Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) ја известува јавноста дека поради технички проблеми на серверот за полагање на испити во државни институции, вториот (практичниот) дел од испитот за агенти не се одржа на 11.2.2021 година. Вториот (практичниот) дел од испитот за агенти согласно член 77-е став (6) од Законот за задолжително капитално […]

Skip to content